korean roll egg recipe

ni telur yang dah siap

 Salam semua hari ni miss pinky nak share recipe yang diolah sendiri..banyak belajar masak dengan ibu sebenarnya..So hari ni kita nak berangan ala-ala korea sikit hehehe...

Kalau ikutkan recipe yang macam gambar bawah ni Miss Pinky gunakan 4 biji telur..

BAHAN-BAHAN

4 biji telur
1 labu bawang
2 capsicum (kalau nak cantik berlainan warna macam Miss Pinky guna warna hijau dengan kuning)- ambik sebelah je yek kalau satu banyak sangat
garam
lada sulah
mayonis

CARA-CARA

1. Pecahkan telur dalam mangkuk..Pukul telur hingga sebati

2.Tapiskan telur yang dah dipukul (ni nak bagi tekstur telur lebih ringan so senang kita nak gulung nanti)

3.Pastu cincang bawang dengan capsicum comel2 jangan besar sangat nanti x cantik hehehe..dan jangan letak bahan2 ni lebih sangat nnti telur senang terkoyak bila kita nak gulung dia

4. Pastu panaskan minyak make sure minyak betul-betul panas..guna kuali yang tak melekat dan leper..dan api tak terlalu kuat

5.Untuk teknik menggulung Miss Pinky akan kasi satu video daripada youtube..sangat senang sebenarnya cuma kena sabar sikit je yek..

6. last tip kena guna dua sudip dan kalau boleh sudip kayu supaya telur tak koyak..


telur yang telah dipukul

pastikan leper macam ni yek dan jangan letak semua lagi letak sikit-sikit
ni Miss Pinky sediakan video untuk korang





ada banyak sangat video yang best2 bahan2 dalam telur tu kita boleh ikut creativity sndiri...

SELAMAT MENCUBA!







Comments

Popular posts from this blog

bawal or shawl?

end of holy month

Kuih Kuih